אפטר אפקטס CS4 רשימת תכונות מפורטת
23 בספטמבר, 2008קטגוריה: אפטר אפקטס, חדשות
היום אדובי הכריזה על גרסאות חדשות לכל התוכנות שלהם. אירוע גדול, מרגש ומשמח במיוחד. באתר החברה אפשר לראות קצת מכל תוכנה ולצפות בסרטונים המדגימים את השיפורים החשובים בתוכנות הגרפיקה כגון: פושוטופ, אילוסטרטור, אין-דיזיין וגם בתוכנות הוידאו כגון: פרמייר פרו (שזכתה למקצה שיפורים רציני), אפטר אפקטס, סאונדבות ופלאש. רשימה של החידושים כפי שהוצגו בתערוכת IBC לפני שבוע תוכלו לקרוא כאן.
אבל הפעם, הנה הרשימה המלאה של כל החידושים בתוכנה שבשבילה שווה לקום כל בוקר עם שיר חדש בלב – אפטר אפקטס CS4. חלק מהתכונות החדשות מהותיות, השאר בבחינת תיקונים ושיפורים המקלים על חייו של האמן המיוסר ומקצרים את יום עבודתו כך שיש לו יותר זמן לילדים ולאשה J.
אז הנה סיכום מפורט (מה שנקרא White Paper) על התכונות החדשות שנוספו בגרסה זו:
מסך פתיחה חדש המאפשר לפתוח פרוייקטים קודמים, לייצר קומפוזיציה חדש, לגשת למרכז המשאבים של התוכנה באינטרנט ואפילו לבצע חיפוש בטיפ היומי!
מנשק חדש – ברירת המחדל כעת היא צבע פחם, הפאנלים צמודים יותר ואחידים בכל התוכנות, ללא הצללה שקצת האטה את התוכנה (במיוחד בעת פעולת הסתרה והרחבה של התוכנה) וכמובן ניצול טוב יותר של שטח המסך.
דיווח התרסקות לאדובי – למי שרוצה לעזור בפיתוח הגרסאות הבאות ולפתור באגים בעתיד. ברגע שהתוכנה נופלת אפשר לבצע איסוף נתונים אוטומטי ולשלוח לאדובי דו"ח קריסה שכולל את כל מה שהם צריכים כדי לפתור את הבעיה. אדובי מצהירים שהם לא משתמשים בפרטי המשתמש ומציעים גם דרך להגביל את הפרטים שתשלחו אליהם.
תוספים בגרסאות חדשות שמותקנים בנוסף לאפטר אפקטס: Camera Raw, Bridge, AIF Toolkit, Device Central והכי חשוב Adobe Media Encoder גרסא חדשה שהיא בעצם תוכנה נפרשת המאפשרת לבצע חישוב אצווה ברקע תוך כדי עבודה.
שיפורים במהירות – שכפול קומפוזיציות ושכבות כעת עובדים במהירות כפולה מבעבר. באופן כללי ניתן לומר שהגרסא החדשה עובדת ב-30% מהר יותר מקודמתה, פרטים נוספים על שיפורי מהירות בהמשך.
חיפוש בכל פאנל וגישה מהירה לעזרה – אפשרות חיפוש בתוך הפאנל של הכלים מקלה על שימוש במערכת העזרה המובנת בתוכנה.
חיפושים חכמים בלשונית החיפוש, לדוגמא: המחרוזת "used" תראה את כל הקליפים שבהם השתמשת בפרוייקט, ויש עוד הרבה – אני שומר אותם לטיפ מיוחד שיגיע בהמשך.
שינוי בשמות הפאנלים – כדי לפשט את העבודה עם הכלים והפאנלים הנוספים, אדובי שינו או קיצרו את השמות שלהם. לפניכם השמות החדשים מול הישנים:
חדש ישן
Align & Distribute Align
Brush Tips Brushes
Time Controls Preview
Tracker Controls Tracker
The Smoother Smoother
The Wiggler Wiggler
Smart Mask Interpolation Mask Interpolation
שיפורים בגלגלת העכבר. כעת ניתן להשתמש בגלגלת בחלון הפרוייקט, בטיימליין, בחלון האפקטים ובעוד חלונות שבהם התמיכה לא הייתה מושלמת (אגב, זה רלוונטי למשתמשי חלונות. במקינטוש זה עבד טוב גם בגרסאות הקודמות)
לחיצה על הכפתור האמצעי בעכבר מאפשרת לבצע שיטוט במסך בדומה ללחיצה ארוכה על Space Bar שמפעילה את כלי היד.
מצלמה חדשה הפועלת כמו בתוכנות תלת ממד ומשנה את מצבה בהתאם לשלושת לחצני העכבר.
פאנל Meta Data חדש. קורא את כל התוכן שנמצא בקליפ. מידע זה עובר בין כל התוכנות באופן חלק, כך למשל ניתן לצפות ולחפש תכנים לפי הטקסט שנאמר בקליפ או לפי מצב צמצם שהיה בעת הצילום וכיוב'
כפתור חדש הקורא למאפייני "פרשנות הקובץ". קיצור המקשים הישן CTRL+F השתנה לשילוב חדש CTRL+ALT+G – אבל יש גם כפתור מיוחד שמקל על מציאת הפקודה החשובה הזו.
שמירת פרוייקט בפורמט XML. מאפשר לשמור בפורמט ASCII מבוסס XML עם סיומת חדשה ".aepx" שתקל על ייבוא הפרוייקט לתוכנות אחרות וכמובן תאפשר בעתיד פתיחת מסמכים שיוצרו על ידי גרסאות חדשות של התוכנה באמצעות גרסאות חדשות יותר (ממש כמו בתוכנת Word).
פס התקדמות המוצג על המסך בעת פתיחת מסמך או שמירתו, מראה את קצב ההתקדמות של התוכנה ומפזר את הערפל שאנו חשים לפעמים כשפותחים מסמך כבד ונראה כאילו התוכנה תקועה. אגב האינפורמציה הזו תמיד הייתה זמינה ב-info panel אבל לא כולם נושאים עיניהם לשם בעת פתיחת או סגירת המסמך. עכשיו זה מול העיניים כמו שצריך להיות.
פקודת Rename מופיעה בעת לחיצה על קליק ימין, ואפשר לשכוח סופסוף שכפתור Return מבצע זאת.
ניהול זכרון ועבודה מול ריבוי מעבדים שופר וכעת יש טבלה המאפשרת להגדיר כמה RAM תנצל התוכנה ומה ישאר לאפליקציות אחרות במחשב.
ייבוא של טיימלין ישירות מפרמייר פרו דרך Dynamic Link כעת הטיימליין מיובא כקליפ בודד, ולא נוצרת תקייה עם כל החומרים. והכי חשוב: עדכונים בפרימייר פרו מוצגים ללא חישוב ובזמן אמת בתוך אפטר אפקטס (לתכונה זו נדרש לרכוש את חבילת הוידאו Production Premium). כעת ישנה תמיכה ל-Time remapping שנעשה בתוך תוכנת פרמייר פרו, כך שבעת העתקת קבצים מהטיימליין של פרמייר פרו וצירופם באפטר אפקטס שינוי המהירות עובר ומתורגם לאפקט Time remap לשכבה.
תמיכה בייבוא ישיר של מדיה מתוך מצלמות AVCHD, P2 ו-XDCAM. קריאה של פורמט MXF באופן טבעי מבלי לבצע קידוד מחדש, צפייה בחומרים על ידי Media Browser ויכולת עריכה ישירות מתוך הכרטיס ללא צורך בייבוא הקבצים.
ניווט מהיר בתוך היררכיית הקומפוזיציות. דרך חלון הקומפוזיציה או על ידי שימוש בחלון Mini Flow שמציג תרשים זרימה של כל הקומפוזיציות שנמצאות בטיימליין הפעיל, וגם את כל הקישורים בינהן, ומאפשר להגיע במהירות לכל אחת ללא קשר לרמת העומק בה הן נמצאות. יש גם אייקון מיוחד לתפריט זה, אבל יותר פשוט ללחוץ על מקש Shift ולקרוא לחלון הצף המציג את תרשים הזרימה מתוך כל מקום בתוכנה.
דבל קליק לפתיחת קומפוזיציה מתוך הטיימליין, עד כה נדרש ללחוץ פעמיים בתוספת מקש ALT, כעת מקש זה משמש כדי לפתוח את הקומפוזיציה בחלון הViewer.
תיקון יחסי התמונה בפיקסלים למידות הנכונות. אדובי עשו שיעורי בית ומצאו שהמתמטיקה שבה השתמשו עד כה איננה נכונה, במיוחד במידות המציגות יחס פיקסלים מרובע. כעת מוצגות המידות הנכונות ויש גם אופציה לבצע תיקון אוטומטי לקומפוזיציות ישנות שבוצעו בתוכנה. כך למשל, המידה המוצגת לתבנית PAL Square Pixel היא 788 על 576 (במקום מה שהורגלנו עד היום 768 על 576).
יצירת קומפוזיציות למכשירים ניידים. בעזרת תוכנת Device Central המצורפת לאפטר אפקטס. ניתן לבחור מספר דגמים של מכשירי טלפון ניידים, לבצע השוואה בין הנתונים שלהם ולפתוח ישירות מתוכה קומפוזיציות אפטר אפקטס במידה הנכונה ובקצב הפריימים המתאים. בנוסף, התוכנה תייצר קומפוזיצית Master לרנדור וגם קומפוזיציית Preview המציגה את כל הדגמים הנבחרים במסך מפוצל (עד 9 דגמים) כך שניתן לבצע השוואה עוד לפני שמבצעים חישוב סופי.
OpenGL adaptive resolution. שימוש במנוע OpenGL בשילוב עם הפחתת רזולוציה באופן אוטומטי מאיץ את העבודה עם אפקטים וחישוב בתוכנה, וכעת כשמרפרפים על גבי הטיימליין הקטנת הרזולוציה נעשת על ידי כרטיס המסך ולא באמצעות התוכנה. עניין זה משפר את ביצועי התוכנה באופן ניכר והופך את חווית המשתמש להיות קרובה יותר לתגובות של מערכת עריכה בזמן אמת (המחיר הוא כמובן הפחתה ברזולוציה). מי שהשקיע בכרטיס מסך חזק, יכול לקבל ביצועים מדהימים גם באפטר אפטקס ולא רק במשחקי מחשב או בתוכנות תלת ממד.
תצוגה שונה לסוגי הפנסים. כעת אפשר להבחין בצורה קלה בין סוגי הפנסים השונים של התוכנה Spot, Parallel, Ambient, Point כבר בחלון הקומפוזיציה. לכל אחד צלמית שונה המאפיינת את סוגו. יופי!
שינוי רזולוציה אוטומטי בהתאם לגודל. ברגע שמשנים את הזום אפשר להשתמש בפקודה חדשה המשנה באופן אוטומטי את הרזולוציה, כך שבכל גודל הנמוך מ100% אפטר אפקטס יציג את התמונה ברזולוציה האידיאלית ובכך יאיץ את תהליך העבודה באופן ניכר.
מיקום במרכז ושינוי שקיפות. רוצים למקם אלמנט בדיוק במרכז הקומפוזיציה? גם אני! עכשיו סוף סוף זה אפשרי… יש לבחור את השכבה וללחוץ CTRL+Home או CMD+Home במקינטוש. ומה לגבי Opacity? ובכן כעת אם תלחצו על קיצור דרך מיוחד תוכלו להגביר או להנמיך את ערכי השקיפות של כל שכבה שתבחרו ישירות מן המקלדת. קוּל.
הפרדת צירים XYZ. כעת אפשר לבקש להפריד את צירי המיקום X,Y,Z Position כך שכל אחד יופיע בנפרד בטיימליין ובעורך הגרפי (בדומה להפרדה שכבר קיימת ב-Rotation). הקלה משמעותית ביצירת אנימציה לשכבות תלת ממד בתוכנה.
Flip / Flop. במקום לפתוח את מאפייני Scale ולהוסיף מינוס לפני כל ערך, יש כעת פקודה שמבצעת הפיכת מראה אופקית או אנכית – מצויין לכל מי שעובד עם טקסט והשתקפות.
סופר נקודות וקטורים אוטומטי. יצרתם מסיכה או וקטור כלשהו. עכשיו תוכלו לדעת מכמה נקודות הוא מורכב אם תביטו בחלון המידע שם למעלה.
HDR עבור שכבות צורה. מי שעובד ב32 ביט יעריך את זה שעכשיו גם שכבות הצורה יכולות להנות מעומק של 32bit לכל ערוץ – בקרוב תוכלו לצפות בטיפ מיוחד שיסביר למה זה חשוב.
Live Photoshop 3D Layer. אולי התוספת החשובה ביותר בגרסה זו, מנוע התלת ממד של פוטושופ עודכן (בעצם נכתב לגמרי מחדש) וכעת אפשר לייבא אלמנט תלת ממדי שנמצא בתוך מסמך PSD לתוך אפטר אפקטס ולקבל את היכולת לשנות את המצלמה בתלת ממד ולבצע אנימציה. איכות הרנדר שופרה באופן מהותי ומכיוון שפוטושופ תומך כעת באיכות חישוב Ray Tracing ניתן לנצל את אותו מנוע תאורה משוכלל גם בתוך אפטר אפקטס. חשוב לציין שהשימוש בפונקציה זו דורש חומרה חזקה ויכול להאט את התגובה של התוכנה. פונקציה זו לא נועדה להחליף תוכנת תלת ממד אבל היא בהחלט "ביג-דיל" עבור כל מי שעובד עם אובייקטים תלת ממדים, ומציע אפשרויות שעד כה היו קיימות במערכות קצה גבוה כגון אוטודסק פליים וסמוק.
גישה מהירה למערכת ניהול צבע מתוך כפתור בתחתית חלון הקומפוזיציה.
הפיכת טקסט למסכות – במקום לשכבות צורה כמו בגרסה הנוכחית. אגב אפשר לבחור בין שתי האופציות.
הגדרת החיבור במפגש בין וקטורים, האם יהיה חד, עגול או אולי מרובע? מי יודע? כמובן שמי שצריך לדעת.
מצבי ערבוב Blend Modes נוספים לשכבות צורה. למי שלא הסתפק ברשימה הצנועה שהייתה בגרסה הנוכחית, אדובי הוסיפו את כל המצבים החסרים וכולנו נוכל לבחור כעת Linear Burn, Darker Color, Linear Dodge, Lighter Color, Linear Light, Vivid Light, Pin light, Hard Mix בערבוב בין שכבות צורה.
אפקטים שלא משתמשים בהם הוכנסו לקטגוריה מיוחדת שנקראת Obsolete שם ניתן למצוא בין היתר אפקטים ישנים וחביבים שיש להם תחליף הרבה יותר מוצלח בתוכנה, למשל: Basic 3D, Basic Text, Lightning, Path Text.
אפקט Depth of Field Blur תומך כעת ב-32 ביט והרדיוס שלו מאפשר להגיע עד ל1000 – מעולה!
אפקט קרטון (לא של חלב, אלא סרט מצויר). מקנה לוידאו מראה של סרט קרטון באמצעות שליטה על קווי המתאר והנחתת הצבעים במילוי. עובד מהר ונהנה מהאצת חומרה.
Turbulent Noise and Bilateral Blur. שני אפקטים חדשים, הראשון אמור להחליף את אפקט Fractal Noise המפורסם – הוא מהיר ממנו ומייצר לופים שווים בהרבה, והשני הוא אפקט המציע סוג של טשטוש סלקטיבי המאפשר להשאיר פרטים בפריים בפוקוס ולטשטש את השאר בהתאם להגדרות סף ורדיוס. מתאים ליצירת מראה חלומי.
חלון Render Queue חדש ורזה שמראה בדיוק מה שצריך ולא תופס שליש מהמנשק. עכשיו אפשר לרנדר ולראות מה קורה גם במחשבים ניידים. בנוסף אפטר אפקטס מבצעת כעת חישוב ברקע לפריים שעליו עומדים כך שאין כמעט שהות ברגע שפותחים קומפוזיציה כבדה. אם לוחצים על Caps Lock התגובה היא מיידית והחישוב מופסק לאלתר ולא בסיום הפריים הנוכחי.
ייצוא לפורמט XFL מאפשר להעביר מידע מתוך אפטר אפקטס לתוכנת פלאש ובכך שומר על כל שכבות הקומפוזיציה והאנימציה שבצעתם באפטר אפקטס, מה שנשאר בפלאש זה רק להקנות אינטראקטיביות לכפתורים השונים.
שיפורים במהירות בחישוב Motion Blur במידה ושכבה עומדת במקום ללא תזוזה, אפטר אפקטס לא יחשב לה שינויי Motion Blur כמו שהיה עד עתה. שינוי קטן זה מקצר באופן משמעותי את החישוב לקובץ סופי בתוכנה.
שיפורים ושינויים בשפת התסריטים וגם קצת שיפורים במספר ביטויים חדשים שהוכנסו לתוך שפת התוכנה בגרסה זו.
Mocha AE – תוכנה מצויינת במהדורה מיוחדת שמגיעה עכשיו כחלק מההתקנה של אפטר אפקטס, ומאפשרת לבצע ייצוב ועקיבה אחר משטחים גם בתנאים קשים כאשר העצמים מוסתרים או נעלמים מהמסך. את התוצאה ניתן לשמור כקובץ טקסט או להעתיק ולצרף ישירות מתוך מוקה לאפטר אפקטס. הדגמה מיוחדת של תוכנה זו וגם פתרונות עקיבה נוספים שלא כלולים עדיין באפטר אפקטס תוכלו לראות אם תרשמו לכנס ppi שיערך באמצע דצמבר בתל אביב. פרטים נוספים על הכנס בקרוב בבלוג זה.
אספקה בעוד חודש וחצי פלוס מינוס
מחיר? מקוויקסופט נמסר כי המחיר לגרסה זו לא אמור להשתנות.

23 בספטמבר, 2008
וואו! כמה שיפורים
פוסט ארוך, ערן. חשבת אולי לעשות סקירה בוידאו?
24 בספטמבר, 2008
תודה על הפוסט (יצא לי לקרוא אותו פעמיים, גם בפרסום שלך ב-Creative Cow).
השילוב של Mocha הוא חתיכת מקפצה עבור ה-Motion Tracker ב-AE שתמיד הרגיש לי קצת לא ממומש עד הסוף. גם הייבוא המשודרג של הטיימליינים מהפרמייר הוא שידרוג עבורי, וגם הפרדת ה-X,Y,Z וה-Flip/Flop שיוכלו בהחלט לשפר את חוויית המשתמש (ואולי גם את חוויית הלקוח).
אבל, למרות שזה לא קשור כל כך לכאן, אין ספק שהיציאה החזקה ביותר שייכת לזיהוי הקולי ב-Premiere CS4. אם הדבר אכן מתרחש כמו שאדובי מתארים, אפשר להכריז סופית שכבר הגענו ל-2009.
26 בספטמבר, 2008
כל הכבוד ערן על ההשקעה
30 בספטמבר, 2008
היי
מה לגבי תמיכה ב 64bit
הוסיפו את זה לגרסה הזאת או שזה עדיין רק בגדר חלום
30 בספטמבר, 2008
אין תמיכה ב64 ביט. התמיכה קיימת כרגע רק בתוכנת פוטושופ ורק עבור חלונות. מלבד העובדה של ניצול יותר משאבי RAM לא ראיתי (עדיין) הבדל גדול בביצועים בפוטושופ 64 ביט. אם תרצה לנצל יותר RAM בעת חישוב באפטר אפקטס, תוכל לעשות זאת באמצעות פלאג-אין בשם 2 Nucleo Pro. ראה מדריך בנושא בעמוד הטיפים וגם מאמר בנושא 64 ביט בבלוג.
אגב, אני בעיצומה של העבודה על תקליטור הדרכה מיוחד לחידושים של CS4, פרטים נוספים בקרוב…
10 בספטמבר, 2008
כל הכבוד ערן, אתה פשוט GIVER אמיתי. המון תודה על המאמץ וההשקעה, כן ירבו כמוך.